art

OVER DE LICHAAMSTAAL VAN..... KLAAS DIJKHOFF

Er ís iets met die Klaas…
Iets waar ik moeilijk mijn vinger op kan leggen. Het klinkt zo logisch zoals hij alles zegt. Hij doet het zo makkelijk allemaal. Maar is het niet té makkelijk?

Mega rustig
Naar aanleiding van zijn speech op het laatste VVD-congres heb ik Klaas eens extra goed geobserveerd. Ik ben het inhoudelijk vaak niet met hem eens maar als mens heeft hij me altijd zeer aangesproken, verfrissend, grappig, eerlijk, betrouwbaar en heel menselijk. Tijdens deze toespraak komt hij pragmatisch en zakelijk over. Tegelijk aardig en soms zelfs zacht. Daarnaast mega rustig, zelfverzekerd en ontspannen. Tot zover helemaal ‘volgens planning’ lijkt me. Maar soms lijkt het of hij in die ontspanning steeds vaker doorslaat naar ongeïnteresseerd, onverschillig en ‘geen-zin-in’. Volgens mij is hij helemaal niet onverschillig, ik denk zelfs dat hij erg betrokken is en empatisch. In woord en gebaar lijkt dat dan niet echt congruent te zijn. Hoe komt dat nou?

Kabbelend
Misschien heeft het iets te maken met zijn monotone spreektoon. Vrij vlak, weinig nadruk leggend op hoogtepunten, zaken die hij belangrijk vindt. Kabbelend dus. Hij maakt vrij veel nonchalant gebrachte grapjes. Ik hou wel van zijn humor. Hij spreekt ze alleen uit alsof ze tussen haakjes staan geschreven; eigenlijk gewoon even tussen het kabbelen door. Vind je ze grappig, dan is dat winst maar vind je ze niet grappig, lijkt hij te willen zeggen: ‘Ze zijn niet belangrijk joh…’. Als grappenmaker kiest hij zo de veilige weg.

Glibberige keien
Tijdens deze speech stond Klaas midden tussen het publiek. Dat maakt het logisch dat hij telkens wisselt van front en dus veel beweegt. Maar die manier van bewegen is ook weer kabbelend; niet duidelijk maar meer een beetje doelloos heen en weer bewegend van het ene been op het andere been. Niet kiezen, ergens voor gaan staan door middel van duidelijke stops of duidelijke functionele bewegingen. Iets wat een tekst zou kunnen versterken, hoogtepunten, statements of een nieuw hoofdstuk aan kunnen geven. Klaas beweegt eigenlijk zoals zijn spreektoon is: monotoon en kabbelend als een beekje over glibberige keien. Hij is hierin dus consequent maar hierdoor versterkt hij ook, voor mij, de schijn van desinteresse en ‘geen-zin-in’.

Doorgeslagen coolness
Het zit hem misschien ook in zijn vrij lage energie niveau. Kun je natuurlijk interpreteren als relaxed maar in zijn geval neigt het meer naar onverschillig. Een onverschillige, ongrijpbare houding zoals pubers die ook kunnen hebben. Een doorgeslagen ‘coolness'. Niet écht ongeïnteresseerd maar meer jezelf een bepaalde nonchalante zelfverzekerde houding willen aanmeten. Ook zie ik hem regelmatig zijn schouders ophalen, niet omdat hij iets niet weet, of omdat hij een vraag stelt. Maar omdat hij lijkt te willen zeggen ‘dat vinden jullie natuurlijk ook? toch?’. Alsof het ontzettend logisch is wat hij zegt en wanneer je het er niet mee eens bent dan begrijp je het waarschijnlijk gewoon nog niet. In de tekstballonnetjes boven zijn hoofd lees ik dus vooral dingen als: ‘Dit is mijn mening en als je logisch na kunt denken moet je het wel met mij eens zijn.’ of ‘Als je het er niet mee eens bent begrijp je het nog niet helemaal.’ Klaas wil het dan best nog een keer uitleggen maar zal bij zoveel domheid wel zichtbaar zuchten, eventueel nog met omhoog rollende ogen erbij… Ik voel me een beetje dom bij Klaas, is dat misschien de bedoeling?

Weidse bewegingen
Hij beweegt verder vooral met zijn onderarmen/handen, zijn bovenarmen dicht tegen zijn bovenlichaam aan. Ook daarmee weer, voor mij, de non-verbale boodschap uitstralend: ‘Ik leg het uit zodat jij het goed begrijpt’ ‘Dat is logisch toch?’. Soms echter maakt hij ineens grotere weidse bewegingen. Daar is duidelijk op gestudeerd met de letterlijke tekst erbij meen ik te zien: ‘Tegen socialisten die de ‘staat’ (strakke beweging met twee armen omhoog) altijd belangrijker vinden dan de ‘mensen’ (strakke beweging met twee armen vooruit). En die het probleem van ‘de éen' (wijs en kijk naar links) altijd willen oplossen door het gewoon bij 'een ander’ (wijs en kijk naar rechts) neer te leggen.’ Iets instuderen kan Klaas dus prima, alleen is dat dan wel te zien…

Geloofwaardig
Ze zeggen dat Klaas de gedoodverfde opvolger van Mark Rutte is, de man van wie gezegd wordt dat hij geen visie heeft en die ook niet wil hebben. Maar ook de man die zijn emoties en enthousiasme soms duidelijk uit. Of Klaas een visie heeft moet nog blijken maar iets meer duidelijkheid in het uiten van zijn emoties en enthousiasme zou ik fijn vinden. Gewoon omdat het volgens mij bijdraagt aan zijn overtuigingskracht en geloofwaardigheid. En ook omdat ongrijpbaar en ‘glibberig’ niet altijd fijn aanvoelt. Ook niet in de rol die hij nu heeft.

‘Stand-up politics’
Binnenkort gaat Klaas optreden samen met een cabaretier. Hij noemt het ‘stand-up politics’. Klaas wil daar ‘in gesprek gaan met de kiezer’ en de cabaretier Rob Scheepers gaat er iets grappigs van maken, vertelt Dijkhoff via twitter. Hier ben ik echt ontzettend benieuwd naar! Laat Klaas dan zijn eigen tussendoor-grapjes achterwege? Of gaan we kijken naar twee grapjassen? Zal hij daar een hoger energie niveau aannemen? Durven kiezen en gaan staan voor zijn ‘vuur’? Meer uitgesproken in woord én gebaar? Een ‘grijpbare’ uitstraling? Met andere woorden: meer risico durven nemen met het gevaar op zijn bek te gaan? Of blijft hij daar ook aan de veilige ‘coolness’ kant en laat ons vooral niet teveel van zichzelf en zijn enthousiasme zien?

En wat kun jij hiermee?
-Wees congruent in woord en gebaar.
-Waak voor een overkill aan coolness.
-Durf uit te komen voor je enthousiasme.

Is jouw verbale en non verbale communicatie congruent? Durf jij de congruentie-check aan? Neem contact met me op en we maken snel een afspraak.

OVER DE LICHAAMSTAAL VAN.....


"OVER DE LICHAAMSTAAL VAN....." is een column waarin ik de lichaamstaal van een bekende persoon analyseer. Dit doe ik naar aanleiding van een lezing, presentatie, voorstelling, tentoonstelling, etc.

Wil je direct een afspraak maken, of eerst meer informatie?
Neem contact met me op.