art

OVER DE LICHAAMSTAAL VAN..... ONS ALLEMAAL

Botsen
Hoe komt het eigenlijk dat we zo weinig tegen elkaar op botsen wanneer we door een drukke stationshal lopen?

Je bent onderweg naar dat ene perron en ondanks het feit dat al die andere reizigers ook gehaast onderweg zijn naar verschillende perrons, gebeuren er toch verbazingwekkend weinig botsingen. Iedereen loopt, rent, corrigeert, past zich aan, wijkt uit. Het gaat allemaal als vanzelf. Weinig mensen staan er bij stil hoe makkelijk en ‘smooth’ al die looppatronen eigenlijk gaan.

Voelsprieten
Ergens hebben we blijkbaar voelsprieten die, onbewust, in een fractie van een seconde de lichaamstaal van een tegenligger ‘lezen’ en ons lichaam, ook weer onbewust, precies de juiste beslissing laat nemen. Zodra je echter gaat nadenken ga je twijfelen, ontvangt de ander vage informatie en deze twijfel wordt dan heel snel een ‘bijna botsing’ of zo’n grappig momentje waarbij je elkaar aankijkt en heen en weer switcht van links naar rechts. Juist wanneer je er niet bij nadenkt zijn er nauwelijks van die momenten en gaat alles vlekkeloos.

Afhaken?
Voor mij is zo’n station elke keer weer het bewijs dat iedereen lichaamstaal ‘leest’. Je doet het alleen meestal onbewust. Mijn bijna automatische afhaken tijdens een presentatie wanneer iemand ongeloofwaardig of weinig overtuigend over komt, is net zoiets. Het verschil met anderen is alleen dat ik lichaamstaal daarnaast ook bewust kan observeren en analyseren. Ik kan het bovendien benoemen en een vervolg geven door middel van praktische tips en oefeningen. Dat helpt jou om er inzicht in te krijgen, zodat je vervolgens op een authentieke manier geloofwaardig en overtuigend kunt zijn. Maar het begint allemaal gewoon op een doodnormaal station;-)

En weet je wat nou het leuke is van deze column? Dat ík weet dat het voor jou de volgende keer op een druk station niet meer hetzelfde zal zijn, let maar op;-)


Wil jij dat ik jou ook eens scherp observeer en je vertel wat jouw lichaamstaal voor invloed heeft op anderen, bijvoorbeeld tijdens je presentatie of sollicitatie? Maak dan nu een SPEECH-DATE!

OVER DE LICHAAMSTAAL VAN.....


"OVER DE LICHAAMSTAAL VAN....." is een column waarin ik de lichaamstaal van een bekende persoon analyseer. Dit doe ik naar aanleiding van een lezing, presentatie, voorstelling, tentoonstelling, etc.

Wil je direct een afspraak maken, of eerst meer informatie?
Neem contact met me op.