Blog02 art

OVER DE LICHAAMSTAAL VAN..... JORIS LUIJENDIJK
een 10 met een griffel en een kus van de juf;-)

De lezing ‘Can we talk’ van Joris Luijendijk tijdens het Studium Generale op de TU Eindhoven ging over waarom het steeds moeilijker lijkt te worden om uit onze eigen ‘(internet)bubbel’ te komen en een open gesprek aan te gaan met mensen buiten onze eigen ‘bubbel’; mensen dus die anders zijn en anders denken dan wij.

éér interessante lezing. Maar hóe interessant ook; ik wil het hier niet over het onderwerp hebben maar over zijn manier van spreken.

Dát is immers mijn 'ding'.

Je luistert ademloos naar Luijendijk al direct vanaf het begin. Dat moet ook wel want hij praat snel (misschien iets té?) en laat nauwelijks tijd over voor een denkpauze van zijn publiek.

Een (adem)pauze zou af en toe wel fijn zijn om de snelle gedachtensprongen van Luijendijk te laten doordringen.

Maar het is een heerlijke spreker om naar te luisteren.

Dat komt omdat hij zijn eigen verhaal vertelt, zijn visie. Duidelijk uitgelegd en op exact de juiste momenten ondersteund door praktijkvoorbeelden die je direct voor je ziet.

Hij heeft alle controle over zijn inhoud en dat is te merken aan alles. Deze man weet gewoon waar hij het over heeft, wat hij de zaal wil vertellen en wil laten inzien.

Dit alles maakt hem zeer geloofwaardig.

Wat opvalt is dat hij geen powerpoint gebruikt. Wat mij betreft een zeer terechte keuze want de manier waarop hij het vertelt is voldoende.  Hij heeft totaal geen ondersteunde slides nodig.

Het zou niets toevoegen en waarschijnlijk alleen maar afleiden.

Het enige dat ik persoonlijk jammer vind is dat hij half verborgen achter een katheder staat. Waarschijnlijk een bewuste keuze om zo af en toe te kunnen spieken in zijn zwarte notitie boekje.

Maar toch zou ik hem graag in zijn geheel willen zien in plaats van alleen zijn bovenkant.

Hij staat en oogt rustig en stevig, alleen zijn armen en handen bewegen. Bijna ieder woord legt hij uit en versterkt hij met die armen en handen. Zó vaak en beeldend dat het betekent dat hij écht moet weten wat hij zegt op het moment dat hij het uitspreekt, anders lukt dat je namelijk op deze manier niet.
Maar door dat drukke bewegen met die handen zou het, voor mij, fijn zijn om de rust van de rest van zijn lichaam duidelijker te kunnen zien.

Weg met dat katheder dus!

Dan krijgt het nóg meer balans. Maar die griffel met kus staat!


Hoe zit het met jouw geloofwaardigheid?

OVER DE LICHAAMSTAAL VAN.....


"OVER DE LICHAAMSTAAL VAN....." is een column waarin ik de lichaamstaal van een bekende persoon analyseer. Dit doe ik naar aanleiding van een lezing, presentatie, voorstelling, tentoonstelling, etc.

Wil je direct een afspraak maken, of eerst meer informatie?
Neem contact met me op.